Lekker in de zandbak.
Lekker in de zandbak.

Bewegen

Nu je kindje 1 jaar is het steeds meer in beweging en ontwikkelt zich hier ook snel in. Kruipen en tijgeren wordt nu steeds meer ingeruild voor rechtop zitten en proberen op twee voeten te staan. De eerste stapjes worden voorzichtig gezet. Op deze ontdekkingstocht ontwikkelen jonge kinderen bewust en onbewust hun grove en fijne motorische vaardigheden. De motorische ontwikkeling wordt voor een gedeelte bepaald door genetische aanleg en deels door omgevingsfactoren. Het is dus heel belangrijk dat er voldoende binnen- en buitenspeelmogelijkheden zijn om de motoriek te stimuleren.

Het verschil tussen grove en fijne motoriek

Bij grove motoriek moet je denken aan het leren lopen, optrekken tot stand of een bal rollen. Dit zijn de grotere bewegingen die een kind leert. Met fijne motoriek worden de kleine, fijnere bewegingen bedoeld. Denk hierbij aan het vasthouden van een lepel of een potlood. Maar ook bijvoorbeeld het aandoen van een sok. De hele dag bestaat dus uit momenten waarbij je kindje zijn grove en fijne motoriek verder ontwikkelt. Dit kun je stimuleren. Kan je kindje nog niet zelf zijn sokken aandoen, maar trekt hij wel vaak aan het puntje van zijn sok? Of probeert hij vaak zelf zijn speen terug in zijn mond te doen wanneer die eruit is gevallen? Geef je kindje de ruimte om zelf te oefenen met deze bewegingen en neem het niet te snel over.

  • Speel gezellig mee met je kindje, laat zien hoe spelletjes werken, bijvoorbeeld hoe het deurtje van een speelgoedkeukentje open en dicht gaat of hoe vormpjes in een vormenstoof passen. Van voordoen kan je kindje veel leren, daarna kunnen jullie het samen doen en op deze manier kan je kindje leren om ook zelfstandig te spelen.
  • Maak gebruik van verschillende soorten speelgoed. Er is speelgoed dat de grove motoriek stimuleert zoals ballen, fietsen, en loopkarren. Maar ook speelgoed zoals puzzels, vormenstoof of kleurpotloden wat de fijne motoriek dan weer kan ontwikkelen bij jonge kinderen. Een fijne mix van speelgoed stimuleert de ontwikkeling op beide gebieden.
  • Laat je kindje nieuwe dingen vooral zelf proberen te doen. Stimuleer en begeleidt ze hierin door veel complimenten te geven en ze de ruimte te bieden om tijd te nemen en ook fouten te maken. Met elk complimentje voor een stap in de goede richting krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en de wil om door te gaan.

Buiten spelen

Buiten gebeurd van alles en het is heel gezond. Je kindje krijgt frisse lucht binnen en kan er heerlijk bewegen. Voldoende beweging is belangrijk om bijvoorbeeld overgewicht tegen te gaan. Ook zijn er voor een kindje van 1 jaar oud al veel mooie mogelijkheden om verschillende bewegingen te oefenen. Alleen al een zacht grasveld bied een mooie kans om de eerste stapjes te leren oefenen, zo komt je kindje minder hard neer wanneer het even mis gaat. Het is wel van belang dat je een oogje in het zeil blijft houden bij het buiten spelen, jonge kinderen hebben nog de behoefte om alles in hun mond te stoppen en zien zelf nog geen gevaren. Het is fijn om een vertrouwde en begrensde omgeving aan te bieden aan je jonge kind.

  • Natuurelementen zoals water, zand en modder zijn erg fijn om de fijne bewegingen mee te oefenen. Laat je kindje eens lekker in de zandbak of op het strand spelen, kleine bakjes met water erbij en het wordt een avontuur. Zo leert je kindje verschillende elementen kennen en kan hij tegelijkertijd oefenen met zijn fijne motoriek. Probeer maar eens of hij met een gietertje water kan gieten in een kuil in het zand.
  • Opstapjes en kleine heuvels in en om een park zijn de uitgelezen mogelijkheid om je kindje stabieler te laten worden in zijn evenwicht en houding.
  • Doe veel samen: denk aan spelletjes als rollen met de bal, samen lopen en proberen te rennen en ook puzzelen en kleuren zijn veel leuker om samen te doen. Maak er een gezellig momentje van met je kindje. Ook de hand-oog coördinatie wordt gestimuleerd met gezamenlijke spellen als bijvoorbeeld de bal ook naar je kindje wordt gerold.
  • Zorg voor makkelijke vallende kleding, waarin je kindje zich vrij kan bewegen. Kijk ook goed wat je aan zijn voetjes doet, gebruikt anti-slip sokjes om zijn eerste stapjes te oefenen en maak pas gebruik van echte schoenen als je dreumes buiten los gaat lopen.
  • Liedjes zingen is altijd leuk, er zijn veel liedjes waarbij gebaren horen, zoals ‘in de maneschijn’ of het liedje ‘met de vingertjes’, hierbij kan je ook weer meer bewegingen oefenen met je kindje.

Meer informatie