Samen lezen. Leuk!
Samen lezen. Leuk!

Boeken & taal

Je kindje ontwikkelt zijn taal in een razendsnel tempo. Waren het eerst alleen nog klanken die werden onderscheiden, maar nu wordt er steeds meer de koppeling gemaakt met beeld en begrippen. Misschien zie je je kindje al wel eens wijzen naar een stuk speelgoed of naar buiten en daar dan een klank bij vormen. Het is goed voor je kindje om alles wat je ziet of doet  te blijven benoemen. Neem bijvoorbeeld je kindje mee voor een ritje op de fiets en vertel onderweg welke dieren of voertuigen je tegenkomt. Je zal merken dat je kindje steeds meer klanken probeert na te doen en woorden probeert te vormen. Wat een trots gevoel geeft het als je kindje zijn eerste woordje heeft gezegd. Door veel zelf te blijven praten en veel te herhalen zullen er telkens nieuwe woordjes ontstaan.

Voorlezen

Misschien lees je je kindje al vanaf de geboorte voor. Als een gezellig momentje samen of als vast moment voor het slapen gaan. Als je nog niet bent gestart met voorlezen is dit een mooi moment om er mee te beginnen! Kijk dan hier voor meer uitleg over voorlezen.  Nog een tip: via www.boekstart.nl kun je bij de plaatselijke bibliotheek boekjes lenen in de goede leeftijdscategorie.

  • Prentenboeken staan open voor fantasie, je kunt er dingen bij vertellen of leuke verhalen verzinnen.
  • Laat je kindje het tempo bepalen, sommige kinderen hebben meer tijd nodig dan anderen. Laat je kindje beslissen wanneer er naar een volgende bladzijde wordt gegaan.
  • Je kunt je kind een rol geven in het lezen, laat hem ook zijn motoriek oefenen door de bladzijdes om te slaan. Er zijn boekjes met kartonnen bladzijdes te leen die steviger zijn en minder snel kapot gaan.
  • Wanneer je een plaatje benoemd, denk dan ook aan verschillende benoemingen voor hetzelfde plaatje. Een hond, kan ook een ‘dier’ zijn, of je kunt de naam van een (bekende) hond gebruiken.
  • Laat het voorleesmoment vooral een gezellig moment samen zijn. Je kindje wordt er rustig van en jullie kunnen hiervan samen genieten.

De bibliotheek

Ga samen naar een bibliotheek naar de buurt! Maak er een gezellig uitje van. Lekker rondneuzen in de leeshoek. Laat je kindje zelf kiezen welke boekjes er mee naar huis worden genomen. Het is heel leuk om te zien welke plaatjes je kindje aanspreken en wat voor soort boekjes hij of zij leuk vindt.