Op tijd eten, spelen, slapen
Op tijd eten, spelen, slapen

Een dag in het leven van een dreumes

Je merkt waarschijnlijk wel dat de wereld van uw kindje steeds een stukje groter wordt. Er wordt veel ontdekt en ook de omgeving wordt een stuk groter nu je kindje zich steeds beter kan bewegen. Er is meer tijd voor beweging en spel in een dag van een dreumes. Maar je kindje stopt ook veel energie in al de nieuwe dingen die hij ontdekt. Een goede dagstructuur en voldoende rustmomenten helpt om alle nieuwe indrukken te verwerken.

Slapen

Ook een kindje van 1 jaar heeft nog overdag slaap nodig. Gemiddeld heeft een dreumes 14 uur slaap nodig. 11 uur in de nacht en nog 3 uur op de dag. Onthoud dat elk kind hierin uniek is en dat dit gemiddelde cijfers zijn, kijk goed naar uw kindje! Wrijven in zijn oogjes, gapen en aan zijn oren friemelen zijn tekenen dat hij moe is. Kijk hier voor tips over veilig slapen en slaaprituelen voor je dreumes.

Vaste rustmomenten op een dag

Tussen alle energieke momenten op een dag is het voor uw kindje ook erg belangrijk om genoeg rust te nemen. U kunt deze rustmomentjes op verschillende manieren creëren, let hierbij op de signalen die uw kindje geeft zodat u ziet of dit past bij uw kindje.

 • Een warm, intiem knuffelmoment kan uw kindje al veel rust geven. Tijdens een knuffelmoment komt het hormoon oxytocine vrij, waardoor uw kindje zich erg veilig en rustig voelt.
 • Lees een boek met uw kindje, gebruik een rustige stem en laat uw kindje lekker dicht tegen u aankruipen.
 • Verschillende kalmerende geuren kunnen zorgen voor nog meer rust voor uw kindje. Lavendel, sinaasappel en wierook zijn bekende geuren die kalmerend en rustgevend zijn. Er zijn verschillende oliën of sprays voor in uw huis of slaapkamer te vinden.
 • http://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/de-tuinen-essentiele-olie-lavendel-60056554
 • Kalme muziek of geluiden kunnen uw kindje ook de rust geven die hij nodig heeft . Denk bijvoorbeeld aan natuurgeluiden of klassieke muziek.

Eten

Het advies van het Voedingscentrum is om een kindje van 1 jaar drie hoofdmaaltijden aan te bieden. Twee maal een broodmaaltijd en één maal een warme maaltijd. Daarnaast zal uw kindje nog een tijdje twee flesvoedingen nodig hebben en twee porties fruit per dag. Vanaf 1 jaar kan uw kindje gevarieerder en grover voedsel (met de pot mee) eten.

 • Voor u uw kind grotere stukjes gaat geven, moet hij of zij rechtop kunnen zitten en goed kunnen slikken en kauwen. Het kan zijn dat uw kindje hier nog niet aan toe is. Let dus goed op de manier van kauwen en let erop dat uw kindje zich niet te vaak verslikt. Is dit wel het geval, dan is het beter om het voedsel in kleinere stukjes aan te bieden.
 • Laat uw kindje het voedsel lekker ontdekken met zijn handen, zo ontdekt hij ook de textuur van het eten, bijvoorbeeld of het hard of zacht is.

Meer informatie

 • Op veel locaties van het Centrum voor Jeugd en Gezin kun je de gratis bijeenkomst ‘Spelen en bewegen met je baby’ volgen.
 • Bij een speel-o-theek kun je speelgoed lenen. Door speelgoed te lenen kun je eerst kijken of je baby er mee speelt, voordat je het zelf in de winkel koopt. Daarnaast kun je lenen voor de afwisseling.
 • www.veiligheid.nl biedt tips en informatie over veilig spelen en veilig speelgoed.
 • www.liedjesland.com biedt veel leuke kinderliedjes die je samen met je baby kan zingen.