Stopcontacten. Makkelijk veilig te maken.
Stopcontacten. Makkelijk veilig te maken.

Veilig opgroeien, betekent een veilig huis

Op de leeftijd van 1 jaar gaat je kindje steeds meer op ontdekking uit. Kruipen, rollen en tijgeren in en om het huis, gaan langzaam over in het proberen te staan en het zetten van de eerste stapjes. Werkelijk alles is nieuw en aantrekkelijk. Dit betekent dat jij extra moet opletten op veiligheid in huis, want je kindje gaat alles proberen en ziet nog geen gevaar!

Stopcontacten, kasten, scherpe randen en trappen

Stopcontacten zijn erg gevaarlijk. Gelukkig is het erg makkelijk om ze veilig te maken. Bij een bouwmarkt koopt u voor een paar euro veiligheidsdopjes. Hiermee zorg je voor weinig geld voor goed beveiligde stopcontacten. Maar voor een veilig huis moet je meer doen. De beste manier om je huis veilig te maken is door zelf op de grond te gaan zitten en de kamer rond te kijken. Zo zie je heel snel wat je kindje allemaal tegenkomt. Denk aan de scherpe rand van een tafel, kasten die niet goed vast staan. Beoordeel alles waar je kleintje bij kan of kan pakken. Bekijk ook het onderstaande filmpje over een andere zeer gevaarlijke plek voor jonge kinderen: de trap. Een goed hekje boven en beneden aan iedere trap is heel erg belangrijk voor de veiligheid van je kindje!

EHBO

Ondanks een veilige omgeving kan er altijd nog iets mis gaan. Misschien vindt je het een fijn idee om een EHBO cursus te volgen zodat je meer handvaten hebt om eerste hulp te bieden bij ongelukjes. Maar ook zonder cursus kunt je zelf al veel doen. Op de pagina EHBO & Babykwaaltjes vindt je een overzicht van veel voorkomende kinderziektes en een paar handige apps en websites.