Bijvoorbeeld samen erop uit.
Bijvoorbeeld samen erop uit.

Hetzelfde denken over opvoeding

Hetzelfde denken over de opvoeding is lastig. Als ouders kom je uit twee verschillende gezinnen met andere achtergronden en gewoontes. Zodra jezelf moeder/vader wordt val je meestal terug op wat je uit je eigen kindertijd gewend was. Je hebt dus beide wat anders meegekregen. Daarnaast heb je zelf ook eigen ideeën over de opvoeding, regels, wat hoort, wat niet hoort enzovoort. Zolang dit een beetje op elkaar aansluit, is het prima! Toch kan het gebeuren dat jullie het niet met elkaar eens zijn, dat irritaties en ruzies ontstaan over de manier van opvoeden.

Verschillen is goed

Verschillen van elkaar als ouder is goed, jullie kunnen ook niet hetzelfde zijn. Daarnaast kunnen de kinderen van jullie beide veel leren. Maar het is wel fijn voor kinderen en goed voor hun ontwikkeling als jullie in grote lijnen dezelfde afspraken en aanpak gebruiken. Dit betekend niet dat de ene ouder het goed doet en de ander fout. Jullie hebben beide je eigen redenen om het op die manier aan te pakken. Wel zijn er een aantal belangrijke punten binnen de opvoeding die gelden voor alle kinderen.

[read more=”Lees meer” less=”Lees minder”]

 

Het gaat om: duidelijkheid, voorspelbaarheid en altijd hetzelfde goed vinden en niet goed vinden. Dit geeft kinderen een gevoel van veiligheid en houvast. Zij weten wat zij aan jullie hebben. Als jullie in de basis hetzelfde handelen en reageren zorg je er voor dat de kinderen minder zeuren, sneller luisteren en zich beter gedragen. Ouders die namelijk niet hetzelfde denken zijn voor kinderen erg interessant. Zij zien bijvoorbeeld dan de kans om dingen toch voor elkaar te krijgen bij de ene ouder als het van de andere niet mag. Zorg er samen voor dat jullie het eens zijn over opvoedpunten die iedere dag weer terug komen zoals: tv kijken, op de computer, snoepen, aan tafel zitten/eten, naar bed gaan, veiligheid etc. Dit zal zorgen voor een hoop rust in huis. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor jullie als ouders.

[/read]

De enige manier waarop jullie dit aan kunnen pakken is door samen na te denken en te praten over de opvoeding. Denk na over wat jullie het belangrijkst vinden, is dat bijvoorbeeld: respect, gezelligheid, luisteren naar elkaar, nakomen van afspraken etc. Bespreek samen waarom jullie dit zo belangrijk vinden. Hierdoor kun je beter met de verschillen omgaan. Praat ook met elkaar over jullie handelen en waarom je zo handelt. Denk na over waar jullie grens ligt. Bijvoorbeeld “10 minuten te laat thuis, is de volgende dag niet ’s avonds buitenspelen”. Als het duidelijk is van elkaar waar de grenzen liggen, kunnen jullie elkaar ook steunen.

  • Bedenk dat jullie beide het beste willen voor jullie kind! Luister goed naar elkaar en leg ook uit waarom jij bepaalde dingen belangrijk vindt.
  • Zie het opvoeden ook als iets van jullie samen. Ook al is de één misschien wat meer thuis als de ander.
  • Ruzie en irritatie draait vaak om je “niet begrepen” of “niet serieus genomen voelen”.
  • De ander kan niet altijd zien of voelen, hoe jij je voelt. Wees eerlijk en uit het op een goed moment. Bijvoorbeeld als jullie ’s avonds even samen zijn, zonder de kinderen.
  • Wordt niet boos op elkaar waar de kinderen bij zijn. Dit kan erg verwarrend voor hen zijn en angstig maken.

Met behulp van het Werkblad Hoe denk jij / hoe denk ik? kunnen jullie samen in gesprek gaan over de opvoeding van jullie kinderen. Jullie kunnen deze vragen zien als een start. Samen kunnen jullie over meer vragen nadenken, die passen bij jullie situatie. Denk bijvoorbeeld aan de ruzies/irritaties die jullie hebben gehad over bedtijd, te lief zijn, nee zeggen enzovoort. De bedoeling is dat jullie elkaar beter leren begrijpen en oplossingen bedenken waar jullie beide tevreden mee zijn.