Eerste hulp. Ook voor jonge kinderen!
Eerste hulp. Ook voor jonge kinderen!

Ongelukjes zitten in een klein hoekje

De babytijd betekent een hoop actie, beweging en plezier! Tijdens het ontdekken ziet je baby nog geen ge­vaar. Probeer je baby wat dat betreft altijd vóór te zijn en zorg voor veiligheid in en om je huis, want de meeste ongelukken gebeuren thuis! Het is belangrijk om bij kleine ongelukjes altijd kalm te blijven, te troosten. Raadpleeg indien nodig een een EHBO-gids en bel eventueel de huisarts. Als er sprake is van een ongeval, bel dan direct 112. Heeft je baby last van kwaaltjes? Geef dan naast de verzorging wat extra aandacht, bijvoorbeeld door een stukje voor te lezen of een spelletje te doen.

Veel voorkomende babykwaaltjes

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5°C. Geeft de thermometer meer dan 38°C aan, dan heeft je baby koorts.

Oplossing
Als de baby koorts heeft, voorkom dan dat hij het te warm krijgt. Doe je baby katoenen kleding aan. Ventileer de ruimtes goed, wanneer de baby daar niet is. Blijf veel water aanbieden, drinken is belangrijk. Dep met een nat washandje het hoofdje en laat je baby even rusten.  Als je je zorgen maakt over de temperatuur van je baby of de koorts 3 dagen blijft, maak dan gelijk een afspraak bij de huisarts.

Spruw zijn witte vlekjes in het speeksel, die je niet weg kunt vegen.

Oplossing
Maak flessen goed schoon, door ze eerst met koud water af te spoelen en dan in een heet sopje te wassen. Als je borstvoeding geeft, maak je borsten dan elke dag goed schoon.

Verkoudheid herken je aan een verstopte neus.

Oplossing
Je kan dit met een oplossing van lauwwarm water en een theelepel zout behandelen. Bij de drogist zijn neuspompjes verkrijgbaar, waarmee je het snot ‘uit kunt zuigen’. Alleen de pompjes met zoutoplossing gebruiken, geen andere neussprays. ’s Avonds een gepelde en doormidden gesneden ui op de kamer leggen kan ook helpen! Het is belangrijk om je baby altijd goed aan te kleden en niet op de tocht of in de kou te leggen, omdat je baby snel kan afkoelen en hier verkouden van kan worden.

Oplossing
Maak een doek nat met lauw water en wikkel het om de vinger van je baby voor een paar minuten. Gebruik VSM zalf calendulan voor verkoeling/verzorging bij kleine (brand) wondjes. Nooit kleding uit doen bij verbranding! Leg je kind in een lauwwarm badje met kleding aan met het lichaamsdeel dat verbrand is. En bel de huisarts voor verder advies.

Oplossing
Geef extra vocht/water en houd de temperatuur van je baby in de gaten. Als deze te hoog is, bel dan je dokter. Doe dat ook wanneer de diarree enkele dagen aanhoudt. Kijk uit voor besmetting, altijd je eigen handen goed wassen en ook het verschoonkussen goed ontsmetten.

Naast babykwaaltjes zijn er ook kinderziektes die vaak voorkomen zoals waterpokken, 5e/6e ziekte, bof, hand-voet-mondziekte en krentenbaard. Kijk hierbij uit voor besmetting voor jezelf en eventueel je andere kinderen. Het is belangrijk om altijd goed je eigen handen te wassen en alles goed schoon houden.

Kijk voor een overzicht van de kinderziektes op:  https://www.oudersvannu.nl

 • Kinderparacetamol
 • Kinderpleisters
 • Ontsmettingsmiddel zoals jodium
 • Het is belangrijk om deze na gebruik weer goed schoon te maken.
 • ORS (zout- en mineralenoplossing). Bij diarree helpt dit uitdroging voorkomen.
 • Zetpil + vaseline om het makkelijker bij je baby naar binnen te brengen. Een zetpil is geschikt voor kinderen boven de 3 maanden. Let op: 120 mg van 3 maanden tot 1 jaar.
 • Infacol voor buikkrampen.
 • Val en stootzalf, dat helpt tegen pijn na een stootje (tegen de tafel). 2 tot 3 keer per dag op pijnlijke en/of gezwollen plekken smeren.
 • Verzachtende gel voor de doorkomende tandjes.

4 stappen plan babykwaaltjes

1

WAT MERK IK?
Bijvoorbeeld: Mijn baby heeft last van witte vlekjes in het speeksel en ik weet niet wat ik hier aan kan doen. Ik voel mij schuldig, wat heb ik verkeerd gedaan?

2

WAT VOEL IK?
Bijvoorbeeld: ik word wanhopig, omdat het niet weg gaat.

3

WAT HEB IK NODIG?
Bijvoorbeeld: Informatie over wat deze vlekjes betekenen en wat ik eraan kan doen.

 4

WAT KAN IK DOEN?
Bijvoorbeeld: Informatie zoeken op internet of advies vragen bij het centrum jeugd en gezin.

Meer informatie

 • www.wij.nl/baby-veiligheid
 • www.rodekruis.nl/ehbo
 • Met de EHBO-app heb je als ouder de juiste EHBO-instructies bij de hand. Het is een uitgebreide app met de meest voorkomende ongevallen bij kinderen. De app geeft kort instructies in geval van nood. Zo weet je wat je kunt doen bij een brandwond, valpartij, vergiftiging of verstuiking. Maar ook wat je vooral niet moet doen.
 • De Gifwijzer-App is ontwikkeld om directe hulp te bieden bij vergiftigingsverschijnselen.