Scheidingsangst.
Scheidingsangst.

Scheidingsangst, wat is dat eigenlijk?

Scheidingsangst is niet het zelfde als eenkennigheid. Rond negen maanden ontwikkelt je baby angst als het gescheiden wordt van de persoon waar hij of zij aan gehecht is. Dit komt omdat je baby nu beseft dat jij er niet altijd bent en in staat bent om weg te gaan. Door dit besef kan je baby gaan huilen en protesteren bij het wegbrengen naar het kinderdagverblijf, bij het naar bed gaan of in de nacht als hij of zij merkt dat jij niet in de buurt bent. Scheidingsangst betekent dat jij een goede band met je baby hebt opgebouwd. Je baby weet dat hij of zij jou nodig heeft en erg aan jou is gehecht!  De ene baby heeft er meer last van dan de ander. Pas bij twee jaar is, kunnen kinderen scheidingen beter aan.

Het is natuurlijk wel een hele eer voor jou als ouder dat je baby alleen maar bij jou wil zijn, maar het is soms ook erg vermoeiend als je geen stap kan zetten zonder dat je baby gaat huilen. Het helpt om te accepteren dat deze fase heel normaal is en vanzelf weer over gaat! Hieronder een aantal tips hoe je met scheidingsangst om kan gaan

 • Neem de angst van je baby serieus. Troost je baby als hij of zij bang of in paniek is. Dit geeft een veilig gevoel.
 • Benoem wat je ziet bij je baby als hij of zij bang wordt: “Je vindt het een beetje moeilijk dat ik nu wegga, he?”
 • Laat je stem horen, wanneer je thuis uit beeld van je baby gaat. Zing een liedje of rommel in de andere ruimte. Vertrouwde geluiden maken je baby rustig en helpen je baby om over de angst heen te komen.
 • Maak duidelijke afscheidsrituelen als je je baby naar het kinderdagverblijf of de oppas brengt. Ga bijvoorbeeld samen nog een puzzel maken of een boekje bekijken. Dan vertel je dat je weg gaat en wanneer je weer terugkomt (na het spelen, na de boterham, na het slapen) en dat je gaat zwaaien. Als je baby gaat huilen, laat je het troosten over aan degene bij wie je baby blijft.
 • Houd het afscheid kort. Blijf niet te lang hangen en kom niet nog even terug om te kijken hoe het gaat. Dit maakt het afscheid alleen maar moeilijker. Je baby voelt namelijk heel goed aan wanneer jij zelf ook moeite hebt met deze angst. Dit versterkt het gevoel bij je baby dat er echt iets is om bang voor te zijn.
 • Als je ongerust bent over het afscheid, bel dan na een half uurtje de verzorger op. Grote kans dat je baby dan al weer vrolijk aan het spelen is.
 • Onthoud dat elke ouder deze fase met zijn of haar baby doormaakt. Praat er met anderen over. Dit lucht vast op!

Wat zijn jouw ervaring met scheidingsangst?

 • Herken je scheidingsangst bij je baby?
 • Hoe ga je daarmee om? Hoe reageert je baby daar weer op?
 • Ben je tevreden hoe je ermee omgaat? Wat zou je anders willen?
 • Praat je weleens met een familielid of vriendin over scheidingsangst?

4 stappen plan scheidingsangst

1

WAT MERK IK?
Bijvoorbeeld: Mijn baby is bij ieder afscheid erg overstuur. Het kost mij heel veel moeite om hem of haar achter te laten.

2

WAT VOEL IK?
Bijvoorbeeld: ik vind het vreselijk om mijn baby achter te laten. Het doet mij verdriet en geeft met een machteloos gevoel.

3

WAT HEB IK NODIG?
Bijvoorbeeld: Meer informatie over hoe ik mijn baby kan helpen en gerust kan stellen, zodat hij of zij zich veiliger voelt.

 4

WAT KAN IK DOEN?
Bijvoorbeeld: advies vragen bij het centrum jeugd en gezin, of vragen aan iemand uit je omgeving of zij nog tips hebben.