Spelletjes 6 - 9 Maanden.
Ontdekken doe je ook met je mond.

Het mooiste speelgoed is aandacht van jou!

Je baby gaat namelijk niet een band aan met de persoon die eten en drinken geeft, maar met de persoon die aandacht en liefde geeft. Elke dag een 5 tot 10 minuten spelen met je baby doet wonderen voor zijn of haar ontwikkeling. Vanaf nu wil je baby steeds meer uitdaging (in spel). Alleen maar liggen en kijken is niet voldoende.

Je baby houdt er van om elke dag even alleen te spelen

Voor een goede band met je baby is samen spelen en knuffelen belangrijk. Maar het is ook belangrijk dat je je baby al na een paar maanden leert om alleen te spelen en hem of haar de tijd geeft om met zichzelf bezig te zijn. Tijdens het alleen spelen kan je baby doen waar hij of zij zelf zin in heeft. Bijvoorbeeld lekker ‘kletsen’ tegen de knuffelbeer of met je eigen handjes en voetjes spelen.

Vrij spel / alleen spelen.
Vrij spel / alleen spelen.
 • Speeltjes die geluid maken, zoals belletjes, een rammelaar of met muziekboekjes.
 • Speeltjes waar je baby naar kan kijken, zoals een kleurige mobiel boven de box. Let op, sommige kinderen vinden (harde) geluiden zoals van een mobiel storend. Kijk dus of je kind dit fijn vindt of juist dat de prikkels hard binnenkomen.
 • Speeltjes die je baby in de mond kan stoppen, zoals een bijtring of boekjes van zachte stof.
 • Speeltjes die je baby kan vastpakken van verschillende materialen en structuren (glad, ruw, bobbelig, wollig). Dit hoeft niet altijd echt speelgoed te zijn. Ook een leeg plastic drinkflesje gevuld met kralen/veertjes/gekleurde papiertjes vind je baby erg leuk (wel de dop vastlijmen). Kijk hierbij wel uit voor de veiligheid van je baby.
 • Knuffels. Een knuffel voelt zacht en biedt troost. Zo heeft je baby ook als je er niet bent, bijvoorbeeld in bed, een vertrouwd geurtje bij zich.
 • Je eigen vinger. Fantastisch speelgoed dat nooit verveeld!
 • Wieg en dans met je baby in je armen en loop door de ruimte. Laat je baby alles zien. Tijdens het rondlopen, kan je benoemen wat jij ziet en waar je baby naar kijkt. Zeg bijvoorbeeld ‘stoel’ of ‘tafel’. Je baby kijkt waarschijnlijk naar dingen met felle kleuren of dingen die beweging en geluid maken. Je baby vindt het ook heel leuk als je dit doet terwijl jullie buiten huis zijn.
 • Speel het spelletje ‘klap eens in je handjes’, waarbij je de handjes of voetjes van je baby pakt en alle gebaren mee laat doen. Leuke liedjes in je eigen taal zingen is ook goed voor de taalontwikkeling van je baby. Je baby wordt hier rustig en vrolijk van. Zachtjes een babyliedje zingen, helpt ook als je baby huilt of om rustig in slaap te vallen.
 • Zachtjes kietelen: “er komt een muisje aangelopen zo in [vul de naam van je baby in] nekje gekropen”. Kietel langzaam met je vingers van de buik naar de nek van je baby.
 • Ga met je baby voor de spiegel staan. Speel en praat met je baby, als je samen in de spiegel kijkt. Je baby vindt dit vast leuk en kijkt verbaasd. Je baby weet namelijk nog niet dat hij of zij zichzelf ziet.
 • Je baby is langzamer dan een ouder kind of een volwassene. Speel dus wat rustiger zodat je baby tijd krijgt om te reageren.
 • Je baby houdt van herhaling en voorspelbaarheid. Herhaal de spelletjes dus regelmatig. Het geeft je baby een veilig gevoel.
 • Maak elke dag 5 tot 10 minuten de tijd om samen te spelen met je baby. De beste tijd om te spelen met je baby is als je baby uitgerust en vrolijk is. Vaak is dat na het slapen en eten. Maximaal tien minuten per dag is voldoende, je baby kan zich namelijk niet zo lang concentreren en is snel weer moe. Merk je dat je baby wegkijkt of moe wordt, stop dan met spelen en geef je baby rust.
 • Blijf altijd in de buurt van je baby als hij of zij alleen speelt. Jij kunt dan altijd helpen als er iets aan de hand is.
 • Met de mond kan je baby het beste voelen. Je baby stopt dan ook graag speelgoed in de mond. Pas dus goed op met kleine voorwerpen! Vooral als er ook speelgoed in huis is voor oudere broers/zusjes, probeer dit gescheiden te houden (stop het in aparte opruimdozen/manden).

Hoe zijn jouw ervaringen met het spelen?

 • Welk speelgoed heb je in huis?
 • Welk speelgoed en/of spelletjes vind je baby interessant? Hoe merk je dat aan je baby?
 • Hoe vaak maak je tijd vrij om te spelen met je baby?

Less is more

Een baby heeft niet veel speelgoed nodig. Twee of drie speeltjes zijn genoeg.
Wissel af om verveling te voorkomen.

4 stappen plan spelen

1

WAT MERK IK?
Bijvoorbeeld: Mijn baby wil niet meer spelen met het speelgoed wat hij eerst zo leuk vond.

2

WAT VOEL IK?
Bijvoorbeeld: ik word wanhopig omdat ik niet weet wat ik mijn baby nog meer kan aanbieden.

3

WAT HEB IK NODIG?
Bijvoorbeeld: Meer informatie over welke spelletjes passen bij de leeftijd van mijn baby.

 4

WAT KAN IK DOEN?
Bijvoorbeeld: op internet zoeken of vragen bij het Centrum Jeugd en Gezin.

Meer informatie