Lekker met elkaar kletsen!
Lekker met elkaar kletsen!

Contact maken met je baby

Contact maken met de baby in je buik levert een belangrijke bijdrage aan een veilige hechting. Vanaf de tweede helft van de zwangerschap kan je baby horen. Als je veel tegen je baby praat geef je hem of haar een veilig gevoel. Door nu al hardop te vertellen wat je gaat doen, bijvoorbeeld: ‘mama gaat nu even koken’ went je baby aan je stem en leer jij wennen aan de situatie na de geboorte waarbij je heel veel tegen je kindje zal gaan praten. Ook door aanraking leren jullie elkaar al een beetje kennen. Leg je hand maar eens op je buik. Door zachtjes te wrijven en je hand te verplaatsen kun je je baby in je buik laten meebewegen en met elkaar spelen. Zo worden de eerste contacten gelegd.

Zelf proberen

  • Probeer uit of je kindje reageert op je favoriete muziek (baby’s kunnen muziek herkennen).
  • Zing liedjes voor je baby.
  • Leg je hand op je buik als je je baby voelt bewegen en praat hardop tegen je baby.
  • Vertel je baby hardop over de dingen die je doet.
  • Ook je partner kan je buik aanraken en tegen de baby praten.
Spelen met je baby in je buik
Wist je dat je kindje al kan horen?

Spelletjes in de buik

Je baby gebruikt al tijdens de zwangerschap bijna alle zintuigen. Zo kan je baby bijvoorbeeld al proeven, horen en voelen. Je kunt ook echt spelen met je baby in de buik. Het is aan te raden om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Als je er steeds mee oefent, zul je merken dat je baby er op reageert. In het begin lijkt het alsof er luchtbelletjes in je buik ontstaan. Maar hoe groter je baby wordt, hoe duidelijker het spel wordt. Je kunt je baby dan steeds beter voelen.

  • Plaats je handen aan de zijkant van je buik, onder je taille. Til je buik een beetje op en wieg hem zachtjes heen en weer. Druk nu een beetje aan één kant van de buik, terwijl je met de andere hand je baby ‘vraagt om daar heen te ‘zwemmen’. Herhaal dit naar de andere kant en wieg tussen de verschillende kanten je baby een beetje op en neer. Als je het goed doet, zul je merken dat je buik helemaal ontspant.
  • Wrijf zachtjes met je handen over je buik. Je baby zal reageren door zachtjes te bewegen.
  • Leg je hand op je buik en tik zachtjes met je vinger. Misschien reageert je baby door een schopje tegen je hand te geven of door in je hand te gaan ‘liggen’.