Hechting. Een ijzersterke band!
Hechting. Een ijzersterke band!

Hechting is de ijzersterke band tussen jou en je baby

Na de geboorte vindt je baby het heel fijn om contact met jou te maken en een goede band op te bouwen. Tijdens de zwangerschap kun je ook al een band opbouwen met je baby. Je kan bijvoorbeeld tegen je kindje praten, je kindje wiegen in de buik of een liedje zingen. Je kunt je baby bijvoorbeeld troosten of geruststellen. Zolang je betrouwbaar en voorspelbaar blijft, voelt je baby zich veilig. Dit geeft je baby ook op latere leeftijd meer zelfvertrouwen.

Geruststellen, bevestigen en troosten

Je baby leert elke moment nieuwe dingen. Op momenten dat je baby zich bezeert, schrikt of moe is, heeft hij hulp en steun van jou nodig. Je baby wil dan namelijk gerustgesteld worden. Je baby zoekt jou dan ook op, omdat jij zijn veilige haven bent. Hierbij is het belangrijk om je baby te beschermen, te troosten en zijn gevoelens in goede banen te leiden. Je baby voelt zich veilig als er een balans is tussen de veilige haven en de veilige basis. Dat betekent dat je beschikbaar bent om zijn stress, pijn, angst of verdriet te reguleren en tevens te stimuleren om weer op ontdekking uit te gaan. Je moedigt hem weer aan om te gaan spelen.

Iedere dag knuffelen

Jij kunt mij helpen te groeien en te ontwikkelen door mij veel te knuffelen. Na 9 maanden van warmte, beweging en constant contact met jou, vormt de geboorte een grote overgang en heeft je baby behoefte aan veel en intiem contact met jou als moeder. Je baby heeft dan ook veel behoefte aan zoveel mogelijk lichamelijk contact (huid-op-huid). Wanneer je je baby al vanaf jongs af aan elke dag veel knuffelt en troost, kan je baby in het eerste levensjaar (en ook in zijn latere leven) beter met stress omgaan, kan het ziekte op latere leeftijd voorkomen en heeft het een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Ook zal je baby zich veilig en rustig voelen.

Knuffelen met je mama.
Knuffelen met je mama.
 • Van huid op huid contact word je baby heel rustig.
 • Knuffel je baby elke dag, bijvoorbeeld na het voeden of verschonen.
 • Draag een draagzak. Dit is goed voor de band tussen jou en de baby en je kan tegelijkertijd je dagelijkse bezigheden doen.
 • Maak veel oogcontact, ook al kan je baby je niet goed zien.
 • Zing, praat en maak geluidjes. Je baby herkent je stem natuurlijk al.
 • Praat vanuit de andere ruimte met je baby als je de kamer wegloopt. Op deze manier weet je baby dat jij in de buurt bent en blijft.
 • Respecteer de stemming van je baby. Je baby laat duidelijk merken wanneer hij of zij bijvoorbeeld oogcontact wilt maken of moe is.
 • Ontbloot jouw bovenlichaam (of dat van je partner) en leg je baby geheel bloot (of alleen met zijn luier aan) op je borst. Je kunt natuurlijk ook een shirt aandoen en je baby met zijn beentje hieronder leggen. Ga lekker samen liggen en leg een dekentje over je baby heen, zodat hij warm blijft.
 • Praat tijdens het knuffelen met je baby. Je baby herkent jouw stem, die van zijn vader en van zijn broertjes en zusjes, als hij die heeft.
 • Pak je baby altijd rustig op. Draai je baby iets op zijn zij, één hand tussen schouderbladen en als ondersteuning van het nekje en de andere hand onder de billen van je baby is voor hem een fijne manier om opgepakt te worden. Je baby vindt het vreselijk om onder zijn oksels ‘opgehesen’ te worden!
 • Je kunt je baby in een draagdoek dragen. In een draagdoek voelt je baby zich veilig, hij voelt je lichaamswarmte, hoort je stem en je hartslag. Je baby herkent je geur en heeft voortdurend oogcontact met jou. Ook kan jij tegelijkertijd je dagelijkse bezigheden doen. Voordat je een draagdoek gaat gebruiken, laat je dan goed voorlichten over de veiligheid. Ook bij het Centrum voor Jeugd en Gezin kan je je laten voorlichten over het veilig dragen van een draagdoek.
 • Neem de tijd om te knuffelen. Het is belangrijk dat jij je ook rustig voelt.
 • Knuffelen is ook een goede manier als je baby huilt. Je baby oppakken en bij je nemen, is namelijk een van de beste manieren om hem te troosten.
 • Je kunt je baby nooit teveel knuffelen!

Meer informatie over hechting