Huilen is niet erg.
Huilen is niet erg.

Waarom huilt je baby?

Dat je baby huilt is heel normaal, maar je baby huilt niet voor niets! Je baby huilt om contact met jou te zoeken. Er kan dan van alles aan de hand zijn. Het is belangrijk dat je weet waarom je baby huilt, zodat je weet hoe je je baby kunt troosten en daarmee kan helpen.
Wanneer je baby ervaart dat de wereld om hem of haar heen reageert op wat hij of zij nodig heeft, ontwikkelt je baby vertrouwen in die wereld.

5 verschillende soorten babyhuiltjes

Je baby laat dan meestal bepaalde signalen zien, zoals het tuiten van de lippen, handjes in de mond stoppen, happen naar je arm of borst en onrustig bewegen

Oplossing
Geef je baby voeding.

Oplossing
Baby’s vinden het niet fijn om een vieze luier te dragen en willen graag zo snel mogelijk verschoond worden.

Je baby kan het te warm of te koud hebben.

Oplossing
Kijk of je baby niet te veel of te weinig kleding aan heeft. Voel in de nek of je baby het te warm heeft. Je kunt je baby net zoveel kleding aantrekken als jij zelf draagt. Let ook op labels in de kleding die op de huid kunnen irriteren. Zorg dat kleertjes niet te strak zitten. Natuurlijk kunnen er ook andere dingen aan de hand zijn! Het is belangrijk om goed te kijken naar wat jouw baby nodig heeft. Het gaat erom dat je aandacht hebt voor je baby en dat je op je baby reageert als hij of zij huilt.

Veel baby’s worden snel moe, maar ze gaan niet vanzelf slapen. Let goed op slaapsignalen zoals bleek worden, jengelen, gapen, wegkijken met de ogen, in de oogjes wrijven of aan de oren zitten.

Oplossing
Je baby heeft dan rust nodig om te kunnen slapen. Je kunt je baby helpen bij het in slaap vallen door te wiegen, een zachte muziek opzetten, je hand op de buik van je baby leggen of je baby een speen geven. Zachtjes met je vinger wrijven tussen wenkbrauwen helpt ook erg goed!

Je baby gaat plotseling hard huilen na de voeding en trappelen met de voeten.

Oplossing
Het helpt om de buik van je baby te masseren, je baby over je schouder of dijbeen te wiegen, over de rug te wrijven, of je baby op zijn of haar buik op je arm te leggen.

De Dunstan babytaal methode

Pasgeboren baby’s maken vanaf geboorte vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken.

  • Welke van de vijf verschillende huiltjes herken je bij je baby?
  • Op welke manieren reageer jij op de verschillende huiltjes van je baby?
  • Welke momenten vind je lastig om te reageren op je baby?