huiltjes
Reageren op huiltjes.

Troosten

Als je baby huilt ben jij het allerbelangrijkst. Want niet de box, niet de wipper, niet de speen en niet het prachtig ingerichte kamertje zullen je baby troost en warmte bieden, maar de manier waarop jij reageert op huiltjes, jouw armen en jouw liefde! Het is belangrijk om altijd op je baby te reageren als hij of zij huilt. Je kunt je baby nooit teveel verwennen als hij of zij huilt. Door te huilen geeft je baby namelijk aan dat er iets is. Je baby kan pijn hebben, honger hebben, een schone luier willen of je baby wilt aandacht.

Rust, regelmaat en veiligheid voorkomt huilen

Een vaste, voorspelbare structuur voorkomt onrust en spanning. Je baby ziet nog weinig, maar hoort veel. Alle indrukken komen heftig binnen, want het is allemaal nieuw. Probeer daarom elke dag een vaste volgorde aan te houden en houd het aantal nieuwe indrukken beperkt. Een voorbeeld regelmaat is: Slapen  – Wakker worden – Voeden – Samen spelen – Alleen spelen – Slapen

Wat moet je niet doen als je baby huilt!

  • Schud je baby nooit door elkaar! Dit is erg gevaarlijk voor de baby.
  • Emoties van je baby, zoals huilen, nooit afkeuren, negeren of kleineren.
  • Reageer nooit straffend op emoties, bijvoorbeeld door het kind te verlaten/apart te zetten, slaan of te schreeuwen. Je baby leert hier niks van en leert hierdoor niet zijn eigen emoties begrijpen.

Troost tips

  • Je baby knuffelen is een van de beste manieren om je baby te troosten als hij of zij huilt. Je kan je baby dan zachtjes wiegen, zingen, praten, dansen en heen en weer lopen.
  • Probeer eerst één troost techniek uit en als dat niet werkt een andere techniek. Gebruik niet veel verschillende troostmethoden door elkaar, je baby wordt daar nog onrustiger van.
  • Benoem de emoties die je ziet bij je baby, hierdoor leert de baby steeds meer zijn of haar emoties begrijpen. Leer je baby het probleem, waardoor hij huilt, op te lossen. Bijvoorbeeld een kusje geven als hij zich pijn heeft gedaan.

Draagdoek

In een draagdoek voelt je baby zich veilig, doordat hij of zij je lichaamswarmte voelt en je stem en hartslag hoort. Je baby herkent je geur en heeft voortdurend oogcontact met jou. Ook kan jij tegelijkertijd je dagelijkse bezigheden doen. Laat je, voordat je een draagdoek gaat gebruiken, goed voorlichten over de veiligheid.

Het CJG kan je alles vertellen over het veilig dragen van een draagdoek.
Het CJG kan je alles vertellen over het veilig dragen van een draagdoek.

Als je niet zo lekker in je vel zit

Soms reageren ouders geïrriteerd als hun baby huilt. Een reden kan zijn dat je als ouder zelf niet zo lekker in je vel zit. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan de baby ophouden met troost zoeken bij de ouder en gaat je baby de aandacht richten op speelgoed of op de omgeving. Ook als een baby nooit wordt getroost, stopt je baby met huilen. Je baby heeft het opgegeven om troost te verwachten van een ouder, terwijl hij wel de troost op bepaalde momenten nodig heeft. Dit is niet goed voor de band tussen ouder en kind. ook al is het soms moeilijk, het is belangrijk om aandacht te blijven houden voor je baby en op het gehuil van je baby te reageren!

Huilt je baby erg veel en word je er wanhopig van?

  • Als je het gevoel krijgt dat je het even niet meer ziet zitten, leg je baby dan even in de box, laat je baby even huilen en loop zelf even weg.
  • Zoek hulp en maak het bespreekbaar met mensen uit je omgeving. Vraag of je baby een keer bij iemand kan logeren. Ook kan je om hulp vragen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt: zij weten veel over baby’s die veel huilen.
  • Vraag ook eens aan andere moeders in je omgeving hoe zij omgaan met het gehuil van hun baby.

4 stappen plan reageren op huiltjes

1

WAT MERK IK?
Bijvoorbeeld: Ik word snel geïrriteerd en boos, omdat mijn baby de hele dag en nacht heel veel huilt.

2

WAT VOEL IK?
Bijvoorbeeld: mijn lichaam voelt gespannen als mijn baby huilt, ik voel me gejaagd.

3

WAT HEB IK NODIG?
Bijvoorbeeld: Informatie over wat mijn baby nodig heeft als hij huilt? Hoe kan ik mijn baby troosten?

 4

WAT KAN IK DOEN?
Bijvoorbeeld: advies vragen bij het centrum jeugd en gezin, of met iemand bespreken hoe ik me voel.

Meer informatie

Wist je dat een baby verschillende soorten huiltjes laat horen? Leer de huiltjes herkennen via de module Huiltjes Herkennen die je hier op de site vindt.