Consultatiebureau.
Consultatiebureau.

Consultatiebureau

Als moeder wil je niets liever dan dat je baby zich goed ontwikkeld. Om dit goed in de gaten te houden, is het belangrijk dat je samen met je baby naar de consultatiebureau afspraken gaat. Je kunt daar ook om advies en tips vragen. Elke week ontwikkelt je baby, en er zijn verschillende mijlpalen te onderscheiden waarbij je baby over een nieuwe vaardigheid beschikt (omrollen, zelfstandig zitten). Aan elke mijlpaal is een normleeftijd verbonden, deze staan ook in het groeiboekje wat je bij het consultatiebureau krijgt. In de praktijk zal de ene baby er wat langer over doen dan het andere baby. Houd er rekening mee dat elke baby dus verschil laat zien wat betreft zijn of haar ontwikkeling!

Verschillende vaccinaties

Vanaf 6 weken tot een jaar krijgt je baby verschillende vaccinaties (prikken). In het schema zie je wanneer welke prikken worden gegeven. De vaccinaties zijn niet verplicht, maar wel aan te raden omdat je baby wordt beschermd tegen gevaarlijke ziekten. Van de baby’s die alle prikken hebben gehad is 95% beschermd tegen gevaarlijke ziekten. Ook als een baby toch een bepaalde ziekte krijgt, is het verloop van de ziekte minder ernstig dan bij baby’s die geen prikken hebben gehad. Je baby kan in de dagen na de prik ziek worden, maar dit zijn tijdelijke verschijnselen. Als de klachten lang aanhouden, kun je contact opnemen met je huisarts. Het vaccineren zelf is gratis.

Hoe vaak ga je naar het consultatiebureau?

In week drie ga je voor het eerst naar het consultatiebureau. In totaal ga je hier ongeveer zes keer naar toe. Het is mogelijk dat het consultatiebureau jullie vaker uitnodigt voor een afspraak, dit verschilt per kindje.

Vacinatieschema

De groei en ontwikkeling van jouw baby

Het consultatiebureau houdt de ontwikkeling van je baby door middel van een groeicurve bij en registreert belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van je baby. Ook helpen ze je graag met vragen die je hebt over de groei of ontwikkeling. Daarom is het is goed om vooraf even stil te staan bij het consultatiebureau en je af te vragen:

  • Ben je zelf al met je baby bij het consultatiebureau geweest? Wat was het doel van het bezoek? Hoe is het bezoek gegaan?
  • Welke vragen heb je voor je bezoek bij het consultatiebureau?

Meer informatie

  • Meer informatie over vaccinaties: www.rijksvaccinatieprogramma.nl
  • Heb je nog een vraag over het consultatiebureau? De medewerkers van het Centrum Jeugd en Gezin zijn er voor jou om jouw vraag te beantwoorden. Dit kan telefonisch, per e-mail of tijdens hun inloopspreekuur bij jou in de buurt. Dit inloopspreekuur is twee keer in de week.
  •  Is je baby ziek of heeft je baby lichamelijke klachten? Ga dan niet naar het consultatiebureau, maar neem contact op met je huisarts.