Ritme en structuur geven je kindje een veilig gevoel.
Ritme en structuur geven je kindje een veilig gevoel.

Structuur

Structuur betekent een min of meer vaste indeling van de dag en nacht en op dezelfde manier uitvoeren van alle dagelijkse handelingen zoals slapen, eten, verschonen en het doen van spelletjes. Het bieden van structuur is belangrijk. Het helpt baby’s om beter te voorspellen wat er gaat gebeuren, wat er van hen verwacht wordt en hoe zij zich moeten gedragen. Het maakt de dag overzichtelijk, geeft je baby een gevoel van veiligheid en voorkomt onnodige spanningen. Ook voor de toekomst is het belangrijk dat je baby vanaf het allereerste begin leert welke patronen er ontstaan in een dag.

Het bieden van structuur is belangrijk voor jou

Structuur geeft duidelijkheid en rust. Hierdoor ontstaat meer ruimte om naast je dagelijkse bezigheden tijd voor jezelf en je baby vrij maken. Dit versterkt jullie relatie.

Geen structuur heeft invloed op het gedrag van de baby

Zonder structuur kan de dag rommelig verlopen en kunnen kinderen “lastig” gedrag vertonen zoals huilen, druk of angstig zijn. Dit komt doordat je baby niet weet waar het aan toe is en hoe het zich moeten gedragen. Er is dan niets voorspelbaar en het gevoel van veiligheid is weg.

Hoe merk je te weinig structuur op?

  • Er is minder tijd over voor jezelf en je baby.
  • Je baby is vaak onrustig.
  • Je ervaart stress omdat je het gevoel hebt dat er altijd te weinig tijd op een dag is om alles wat je wilt te doen.

Tips om structuur aan te brengen

  • Houd in je planning rekening met je baby. Het is bijvoorbeeld voor je baby niet prettig om vijf keer op een dag naar buiten te gaan.
  • Laat je baby op een eigen vaste plekje slapen. Niet op schoot of in de box, maar in zijn eigen bedje. Het is handig als de slaapkamer helemaal donker is.
  • Geef je baby een vaste plaats om te spelen. De box is een goede speelplek voor baby’s vanaf ongeveer zes weken.
  • Zorg ervoor dat je baby niet de hele tijd in de buurt is van speelgoed, radio en televisie.

4 stappen plan structuur aanbrengen

1

WAT MERK IK?
Bijvoorbeeld: Het lukt me niet om me aan mijn dag structuur te houden. Hierdoor kom ik niet toe om het huishouden te doen.

2

WAT VOEL IK?
ik word gestrest, omdat ik niet alles op een dag kan doen wat ik wil doen. Ik heb het gevoel dat ik elke keer achter de feiten aan loop.

3

WAT HEB IK NODIG?
Bijvoorbeeld: Informatie en advies over hoe ik een goede dag structuur kan aanbrengen.

 4

WAT KAN IK DOEN?
Bijvoorbeeld: advies vragen bij het centrum jeugd en gezin, of op het internet meer informatie opzoeken.

Meer informatie