Je kindje is nu ongeveer zo groot als een erwt.
Je kindje is nu ongeveer zo groot als een erwt.

Gefeliciteerd, Je bent zwanger!

De zwangerschap en de komst van je kindje is een grote verandering. Eigenlijk is het een soort reis die nu begint. Tijdens die reis kom je heel veel nieuwe dingen tegen. Je komt op hele mooie plekken, maar soms valt een plek ook tegen. En net zoals bij een reis kun je voor je vooraf een route uitstippelen en zijn er veel dingen die je kunt doen om je zwangerschap en bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Veel dingen van een zwangerschap en opvoeding verlopen op dezelfde manier. Net zoals jij zijn er duizenden andere vrouwen (met of zonder partners) die dezelfde reis gemaakt hebben. Hun ervaringen kunnen je helpen om je voor te bereiden, of je steun te geven als het even tegenzit. Zo kun je stap voor stap leren wat je nodig hebt om je kind de beste kansen te geven. Ook zijn er gidsen, professionals en websites met tips over zwanger zijn en opvoeden. Ze zijn er om je te helpen. Je staat er niet alleen voor.

Goed voor je kind zorgen is goed voor jezelf zorgen

Om goed voor een kind te zorgen, moet je ook goed voor jezelf kunnen zorgen. Je voorbereiden op de komst van een kind betekent dus ook leren om goed voor jezelf te zorgen. Misschien vind je dat moeilijk, of heb je zelf niet de kans gehad om dat te leren. Dan is er goed nieuws: dat kan nu alsnog! Het is gewoon een kwestie van oefenen, elke dag een beetje. Dat gaat met vallen en opstaan. Het gaat erom dat je blijft oefenen, stap voor stap, dan komen veranderingen vanzelf.

Maak grote dingen klein

Bij de komst van een kindje kom je zoveel nieuwe dingen tegen, dat het soms voelt alsof het teveel is. Het helpt vaak om in stappen om te gaan met nieuwe dingen. Hieronder staan deze stappen. Voor bijna alle dingen die je tegenkomt kun je deze stappen gebruiken. De oplossing wordt vaak dan vanzelf duidelijk. Als je deze stappen elke keer oefent, gaan ze steeds gemakkelijker.

4 stappen plan

1

WAT MERK IK?
Ik ben zwanger / ik heb een positieve zwangerschapstest.

2

WAT VOEL IK?
ik vind het spannend / ik ben bang dat ik het niet goed doe.

3

WAT HEB IK NODIG?
Ik wil weten wat ik wel of niet moet doen.

4

WAT KAN IK DOEN?
Op deze website opzoeken waar ik op moet letten tijdens de zwangerschap.