Teveel stress, niet goed voor jou én je kindje.
Teveel stress, niet goed voor jou én je kindje.

Wil je nu met iemand praten?

Omgaan met stress

Een zwangerschap vraagt vaak heel veel met je. Je lichaam verandert,je hormonen zijn anders, je voedingsgewoontes moeten soms veranderen, je probeert slechte gewoontes af te bouwen, het wordt duidelijk dat je moeder gaat zijn. Voor veel vrouwen is zwangerschap prachtig, maar het geeft soms ook veel stress. Stress merk je op verschillende manieren. Je kunt het merken in je hoofd: piekeren, moeilijk concentreren, niet aan bepaalde dingen willen denken. Je kunt het ook merken in je lichaam: je gejaagd voelen, een snelle hartslag hebben, weg willen rennen, je spieren aanspannen, moeite om rustig adem te halen, of juist dat het je allemaal niet zo raakt, alsof het een beetje langs je heeft gaat. Je kunt het ook merken in hoe je je gedraagt: gemakkelijk geïrriteerd zijn. Het is belangrijk om stress te herkennen en daar iets mee te doen: voor jezelf, maar ook voor je kindje. Je baby heeft jou nodig om zich rustig en veilig te voelen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling.

Stress aanpakken

Het goede nieuws is dat je iets aan stress kunt doen! Het begint ermee dat je stress herkent. Net zoals het weer elke dag anders is, verschilt stress ook van dag tot dag. Begin elke ochtend na het wakker met tien keer diep in en uit te ademen en te voelen wat er speelt in je lijf. Gebruik het 4 stappen plan om meer grip te krijgen op je situatie.

4 stappen plan stress verminderen

1

WAT MERK IK?
Ik ben aan het piekeren over de toekomst.

2

WAT VOEL IK?
Bijvoorbeeld: mijn lichaam voelt gespannen aan.

3

WAT HEB IK NODIG?
Waar pieker ik over? Wat is het probleem?

4

WAT KAN IK DOEN?
Bijvoorbeeld: Je situatie bespreken met iemand.

Je netwerk. Ervaring en steun.
Je netwerk. Ervaring en steun.

Betrek de mensen om je heen

Tijdens je zwangerschap moet er veel geregeld worden. Vraag aan de mensen om je heen wie waar bij kan en wil helpen.

Ga samen met de vader naar de verloskundige, zodat hij zich ook kan voorbereiden. Overleg en bespreek met hem wie wat doet na de bevalling.

Om je kinderen op een leuke manier voor te bereiden op de komst van je baby, kan je ze meenemen naar de verloskundige, je buik laten voelen of een echo laten zien. Je kunt ook samen de babykamer inrichten.

Lees meer

Meer informatie