Teveel stress, niet goed voor jou én je kindje.
Teveel stress, niet goed voor jou én je kindje.

Wil je nu met iemand praten?

Omgaan met stress

Een zwangerschap vraagt vaak heel veel van je. Je lichaam verandert,je hormonen zijn anders, je voedingsgewoontes moeten soms veranderen, je probeert slechte gewoontes af te bouwen, het wordt duidelijk dat je moeder gaat zijn. Voor veel vrouwen is zwangerschap prachtig, maar het geeft soms ook veel stress. Stress merk je op verschillende manieren. Je kunt het merken in je hoofd: piekeren, moeilijk concentreren, niet aan bepaalde dingen willen denken. Je kunt het ook merken in je lichaam: je gejaagd voelen, een snelle hartslag hebben, weg willen rennen, je spieren aanspannen, moeite om rustig adem te halen, of juist dat het je allemaal niet zo raakt, alsof het een beetje langs je heen gaat. Je kunt het ook merken in hoe je je gedraagt: gemakkelijk geïrriteerd zijn. Het is belangrijk om stress te herkennen en daar iets mee te doen: voor jezelf, maar ook voor je kindje. Je baby heeft jou nodig om zich rustig en veilig te voelen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling.

Stress aanpakken

Het goede nieuws is dat je iets aan stress kunt doen! Het begint ermee dat je stress herkent. Net zoals het weer elke dag anders is, verschilt stress ook van dag tot dag. Begin elke ochtend na het wakker worden met tien keer diep in en uit te ademen en te voelen wat er speelt in je lijf. Gebruik het 4 stappen plan om meer grip te krijgen op je situatie.

4 stappen plan stress verminderen

1

WAT MERK IK?
Ik ben aan het piekeren over de toekomst.

2

WAT VOEL IK?
Bijvoorbeeld: mijn lichaam voelt gespannen aan.

3

WAT HEB IK NODIG?
Waar pieker ik over? Wat is het probleem?

4

WAT KAN IK DOEN?
Bijvoorbeeld: Je situatie bespreken met iemand.

Je netwerk. Ervaring en steun.
Je netwerk. Ervaring en steun.

Betrek de mensen om je heen

Tijdens je zwangerschap moet er veel geregeld worden. Vraag aan de mensen om je heen wie waar bij kan en wil helpen.

Ga samen met de vader (indien deze in beeld is) naar de verloskundige, zodat hij zich ook kan voorbereiden. Overleg en bespreek met hem wie wat doet na de bevalling.

Om je kinderen op een leuke manier voor te bereiden op de komst van je baby, kan je ze meenemen naar de verloskundige, je buik laten voelen of een echo laten zien. Je kunt ook samen de babykamer inrichten.

 

Jij wordt mama, hij wordt papa

De vader speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Kinderen groeien hierdoor beter op. Het betrekken van de vader bij je zwangerschap en de zorg voor de baby blijft belangrijk, ook als je niet meer met de aanstaande vader samen bent. Ook al is de relatie voorbij, jullie blijven de vader en moeder voor de baby. Het is goed om jullie samen voor te bereiden op de komst van de baby. Denk eens na over de volgende vragen en bespreek dit samen:

  • Hoe denkt de aanstaande vader dat zijn leven zal veranderen door de zwangerschap en de komst van jullie kind (werk, vrije tijd, vrienden, relatie)?
  • Welke verwachtingen heeft de aanstaande vader van het vaderschap?
  • Hoe ziet de aanstaande vader zijn rol als vader (en als partner) tijdens jouw zwangerschap?

Broertjes en zusjes

Hoe kan dat, een baby in mama’s buik? Kinderen zullen merken dat je buik steeds groter wordt. Vaak zijn ze heel nieuwsgierig naar wat er gebeurt en wanneer de baby komt. Het is belangrijk om te praten over hoe het kindje in je buik komt. Natuurlijk is het ook goed om je kinderen te vertellen over de groei van de baby en wanneer de baby geboren wordt. Een leuke tip is om een voorleesboekje te kopen over een nieuwe baby, zo kunnen jullie hier samen naar uit kijken! Als je al kinderen hebt, wacht dan niet te lang met het vertellen dat er een baby komt. Zo hebben je kinderen genoeg tijd om aan het idee te wennen dat er een broertje of zusje komt. Elk kind reageert anders op de komst van een baby. Het is normaal als je kinderen soms boos op je zijn. Niet elk kind zal blij zijn dat er een broertje of zusje komt. Jij hebt minder tijd en aandacht voor je oudere kinderen. Doe daarom af en toe iets speciaals samen met je oudere kinderen, dan laat je merken dat zij ook heel belangrijk voor je zijn.

Meer informatie