Wat jij doet bepaalt

De belangrijkste vorming van de hersenen van je kindje vindt plaats in de baarmoeder en in de eerste drie levensjaren. Hoe jij omgaat met je kindje bepaalt hoe de hersenen gevormd worden. Daarom is het heel belangrijk dat je je al zo vroeg mogelijk in je zwangerschap voorbereid op hoe je je kind de beste start geeft. Net zoals een reis gaat voorbereiden op moeder zijn ook stap voor stap. Je hebt dus de tijd om je voor te bereiden en te oefenen voor als de baby er is.

De hersenontwikkeling in de eerste weken en maanden

Direct na de bevruchting begint de ontwikkeling van de hersenen. Daarom is het belangrijk dat je al ruim voordat je zwanger bent stopt met roken, drinken, medicijnen en drugs. Want als de eerste cellen in een slechte omgeving moeten starten, dan heeft dat niet alleen gevolgen voor die ene eerste cel, maar ook voor alle andere cellen die uit die cel voortkomen. Hoe werkt het? Als de eicel wordt bevrucht door een zaadcel begint de eicel zich te delen. 1 cel wordt 2 cellen, 2 cellen worden 4 cellen, 4 cellen worden 8 cellen en zo gaat dat door. Als de eerste cel zich niet goed kan ontwikkelen, worden de afwijkingen van de eerste cel dus doorgegeven aan alle andere cellen die eruit volgen.

Wat kun je doen?

De ontwikkeling van de hersenen van je kindje start al lang voordat jij weet dat je zwanger bent. Het is dus belangrijk dat je lichaam op dat moment al in topconditie is. Dan geef je je kindje de beste kansen op een goede start. Je kunt hier zelf veel voor doen. Bijvoorbeeld door alcohol en drugs te laten staan en al voor je zwangerschap Foliumzuur te slikken. Hiermee verlaag je het risico op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje of een hazelip. Goed voor je kind zorgen betekent goed voor jezelf zorgen. Als jij in een topconditie bent geef je je kind de beste kans op een goede start en een goed leven.