Zwangerschapscontroles
Zeker weten dat het goed gaat!

Zwangerschapscontroles

Er gebeurt veel tijdens je zwangerschap. Zowel voor jou als voor je kind. De verloskundige of de gynaecoloog begeleidt je daarom tijdens je zwangerschap en de bevalling. Als er geen bijzonderheden zijn dan ga je voor je zwangerschapscontroles naar de verloskundige. Als er extra begeleiding nodig is, dan verwijst de verloskundige of de huisarts je naar de gynaecoloog. Als je zwangerschap door de gynaecoloog begeleid wordt, dan beval je altijd in het ziekenhuis.

Ga zo snel mogelijk naar de verloskundige!

De ontwikkelingen in de eerste weken van de zwangerschap gaan razendsnel en hebben levenslang invloed. Het is belangrijk dat de eerste zwangerschapscontrole zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor de twaalfde week van je zwangerschap plaatsvindt. Zo kun je op tijd samen met de verloskundige of gynaecoloog een plan maken voor je zwangerschap. Ook kunnen sommige testen alleen voor de dertiende week plaatsvinden, zoals de combinatietest en het vaststellen van de uitgerekende datum.

De eerste controle

Bij de eerste controle kijkt de verloskundige of gynaecoloog of er bijzonderheden spelen. Ook wordt bepaald wat de uitgerekende datum is en wordt je bloeddruk en bloed onderzocht. Daarnaast kun je kiezen voor de combinatietest, deze bepaalt onder andere de kans op het krijgen van een kindje met het syndroom van Down.

BELANGRIJK

Zwangerschapscontroles
Zoek een verloskundige en maak direct een afspraak!
Bekijk deze video over de combinatietest
Bekijk deze video over de combinatietest

Tips!

  • Tijdens de eerste controle krijg je veel informatie. Het is fijner om met z’n tweeën te gaan.
  • Denk vooraf na of je wel of niet geïnformeerd wil worden over de combinatietest.
  • Wil je meer weten over de combinatie test of de NIPT, klik dan hier.