Zwangerschapskwaaltjes. Heel vervelend.
Zwangerschapskwaaltjes. Heel vervelend.

Je lichaam verandert…

Als je zwanger bent verandert je hele lichaam, al vanaf het begin. Je hormonen zijn anders, je hart pompt veel meer bloed rond, je lichaam kan suiker minder goed verwerken, je maakt meer urine aan en nog heel veel andere dingen. Je lichaam past zich helemaal aan om je kind de kans te geven om te groeien en te ontwikkelen. Dat gebeurt elke minuut, de hele dag door. Veel vrouwen voelen ook dat hun lichaam helemaal anders werkt. Bijvoorbeeld doordat ze moe zijn, duizelig worden bij opstaan, vaker moeten plassen of zich gemakkelijker down voelen. Het kan even wennen zijn aan die veranderingen van je lichaam. Soms kun je er flink last van hebben.

Over welke klachten moet ik me zorgen maken?

Als je buikpijn of bloedverlies (uit je schede) hebt en je hebt nog geen echo gehad in je zwangerschap, neem dan contact op met een arts of verloskundige. Dit is vaak een reden om een echo te maken en soms om aanvullend bloedonderzoek te doen.

Wat moet ik doen bij klachten van de zwangerschap?

Ga in 4 stappen na wat er aan de hand is en wat je nodig hebt.

4 stappen plan zwangerschapskwaaltjes

1

WAT MERK IK?

Merk voor jezelf op wat er gebeurt in je lichaam. Neem even de tijd om rustig te zitten en te voelen wat er aan de hand is in je lichaam. Bijvoorbeeld: Ik ben misselijk.

 

2

WAT VOEL IK?

Beschrijf hoe het voelt in je lichaam en of dat een bepaald gevoel oproept.
Bijvoorbeeld: hoe voelt de misselijkheid in je lichaam? Voel je het in je maag of in je buik? Maar ook: voel je je bezorgd dat er iets niet goed is met je zwangerschap? Voel je iets anders?  Het gaat erom dat je opmerkt hoe het voor jou voelt, zodat je na kunt gaan wat je nodig hebt.

3

WAT HEB IK NODIG?

Bijvoorbeeld: wil je graag weten of de misselijkheid kwaad kan voor jou of voor de zwangerschap? Wil je graag weten of je naar de dokter/verloskundige moet gaan? Wil je graag dat iemand je steunt omdat je er vreselijk veel last van hebt?

4

WAT KAN IK DOEN?

Bijvoorbeeld: is het mogelijk om informatie over misselijkheid op te zoeken op het internet? Is het mogelijk om de verloskundige te bellen? Is het mogelijk om een vriendin te bellen en te vragen of ze even met je kan praten omdat je het moeilijk vindt dat je last hebt van misselijkheid?