Lukeni

Lukeni was 27 weken zwanger toen zij door de verloskundige werd aangemeld bij Moeders van Rotterdam. Inmiddels is ze de trotse moeder van een 5 maanden oude zoon. Lukeni is geboren in Cabinda (Afrika). Nadat zij haar ouders door toedoen van rebellen is verloren is zij samen met haar zus naar Nederland gevlucht.

Toen zij vanuit het asielzoekerscentrum werd overgeplaatst naar Rotterdam kreeg zij alleen nog nachtopvang aangeboden. Overdag was Lukeni op straat. Hier ontmoette zij de vader van haar zoontje. Ze spraken dezelfde taal en hadden veel emotionele steun aan elkaar. Hij heeft Lukeni in huis genomen en samen zorgden zij voor elkaar. Lukeni raakte zwanger maar er speelden veel problemen die stress tijdens de zwangerschap veroorzaakten. Zo waren er problemen met haar verblijfsstatus, zorgverzekering, inkomen, babyuitzet, schulden en het verwerken van de traumatische ervaringen uit het verleden. Aan het einde van haar zwangerschap kreeg Lukeni ook nog eens zwangerschapsvergiftiging waardoor het kindje is gehaald via een keizersnee. Dit heeft er voor gezorgd dat moeder langer in het ziekenhuis opgenomen moest worden waardoor de zorgkosten enorm zijn opgelopen.

Samen met haar coaches en haar partner heeft Lukeni de schouders er onder gezet. Zo zijn alle benodigde babyspullen verzameld en is ‘uitstel van vertrek’ op basis van artikel 64 aangevraagd met behulp van een advocaat. Hierdoor kon Lukeni verzekerd worden en ontstond recht had op zorg. De situatie is nu bijna stabiel, maar de procedure met betrekking tot haar verblijfsvergunning loopt nog. In de tussentijd geniet Lukeni met volle overgave van haar zoon en haar sociale contacten bij Mama Tijd van Opvoedwinkel Twinkeltje. Het is een open, leergierige vrouw, waar geweldig mee samen te werken is!

Maak kennis met onze Moeders